Seksuaalioikeudet osa 3: Oikeus tietoon seksuaalisuudesta
Kaikilla on oikeus saada laadukasta ja kokonaisvaltaista seksuaalikasvatusta, eli tietoa seksuaalisuudesta sekä siihen liittyvistä seksuaalioikeuksista ja vastuullisuudesta. Jokainen meistä tarvitsee tietoa seksuaalisuuden rikkaudesta ja monimuotoisuudesta eri elämänvaiheissa, jotta meillä on paremmat työkalut lisätä hyvinvointiamme ja nauttia omasta seksuaalisuudestamme.
Seksuaalikasvatuksen tavoitteena on välittää seksuaalisuuteen liittyviä myönteisiä arvoja ja asenteita sekä tietoa ja taitoja kaiken ikäisille ihmisille eri elämän vaiheissa. Tietoa tulee tarjota niin, että seksuaalisuus on luonnollinen osa ihmiselämää ja myönteinen ominaisuus. Seksuaalikasvatukseen liittyy myös tiedon tarjoaminen eri keinoista, joiden avulla yksilö voi kokea seksuaalista tyydytystä, onnellisuutta ja tasapainoa turvallisesti. Seksuaalikasvatuksella tuetaan ihmisiä kasvamaan täyteen potentiaaliinsa sekä saamaan positiivisia kokemuksia itsestään ja ihmissuhteistaan.
Seksuaalikasvatuksen tulisikin olla kokonaisvaltaista, eli seksuaalisuutta, sukupuolisuutta ja ihmissuhteita laajasti ja monipuolisesti käsittelevää erilaisille ikä- ja kehitysvaiheille sopivassa muodossa. Sen pitää perustua tutkittuun tietoon eikä stereotypioihin, olettamuksiin ja virheellisiin uskomuksiin. On väärä uskomus, että nuoret eivät tarvitsisi tietoa seksuaalisuudesta. Nuoret erityisesti tarvitsevat tietoa ja se on myös heidän, kuten kaikkien muidenkin oikeus.
Seksuaalikasvatuksessa tulee muistaa ja korostaa, että seksuaalisuus on paljon muutakin kuin seksin harrastamisen fyysinen puoli, seksitaudit ja raskauden ehkäisy. Esimerkiksi ihmissuhteiden, vuorovaikutustaitojen, seksuaalisuuden kehittymisen, sukupuoliroolien ja -normien tai seksuaali- ja sukupuoli-identiteetin teemoja pitäisi tarkastella eri näkökulmista pohtien ja keskustellen. Koska seksuaalisuus itsessään on valtavan laaja ja moniulotteinen asia, tulisi sen näkyä myös seksuaalikasvatuksen sisällöissä. Tieto ja pohdinta yhdessä kerryttävät ymmärrystä seksuaalisuudesta ja sen ilmenemisestä omassa elämässä, mikä tukee oman seksuaali- ja sukupuoli-identiteetin sekä arvojen muotoutumista.
Lisätietoa:
https://www.hyvakysymys.fi/uploads/2019/12/f0684ecc-vaestoliitto_juliste_a3_web.pdf