Siirry sisältöön

Miten tunnistaa stressin?

Julkaistu 06.11.2018 - Nyyti ry
Psyykkisiä merkkejä stressistä on perinteisesti lueteltu olevan jännittyneisyys, vihaisuus ja agressiivisuus, levottomuus, ahdistuneisuus, masentuneisuus, muistiongelmat ja unen häiriöt. Tämä on aika hengästyttävä lista. Vlogissa esitän muutamia hienovaraisempia merkkejä tai huomioita, joista voi päätellä, että stressi on ehkä jatkunut jo vähän pidemmän aikaa, tai mistä voi päätellä, että ehkä nyt on porskutettu menemään vähän liian kovaa ja vähän liian kauan. Kuuntele psykologi Elina Marttisen vlogi.
Elina Marttinen , psykologi - Nyyti ry
Tuottanut Nyyti ry

Marraskuu taitaa olla monelle sellaista aikaa sekä opiskeluissa että työelämässäkin, että stressinhallinnalle on ollut käyttöä.

Kiitos myös toiveista, stressiin liittyvää vlogiakin on toivottu. Stressi ja kuormittuminen ovat varmaan niitä kohtia elämässä, joissa jokainen meistä kokee tai huomaa, että itsellä on mielenterveys. Tai kun on vedetty sata lasissa ja voimavarat on käytetty ja niin oma mielenterveys tuntuu uhatulta. Ja vanhan viisauden mukaan, hyvien asioiden, kuten mielenterveyden, olemassa olon oikeastaan huomaa vasta sitten kun on uhkana sen menettää.

Usein liiallisen stressin kohdalla tosiaan alkaa tuntua, että mielenterveys on vaarassa ja jotain täytyy tehdä. Itse stressikokemus on psykologinen, mutta sen monet vaikutukset yksilöön ovat fyysisiä. Ajattelin nyt listailla muutamia merkkejä tai huomioita, joista voi päätellä, että stressi on ehkä jatkunut jo vähän pidemmän aikaa tai mistä voi päätellä, että ehkä nyt on porskutettu menemään vähän liian kovaa vähän liian kauan.

No fyysisiä merkkejä joita voi bongata ovat päänsärky, huimaus, sydämentykytys, pahoinvointi, vatsavaivat, hikoilu. Näitä voi huomata erityisesti tosi stressaavan päivän aikana ja tämä voi tuntua ehkä silloin kun sellainen draivi ja tekemisen meininkin menee vähän yli. Pidempään jatkuneen stressin merkkejä on sitten ensimerkiksi flunssakierre ja selkävaivat.

Psyykkisiä merkkejä stressistä on perinteisesti lueteltu olevan jännittyneisyys, vihaisuus ja agressiivisuus, levottomuus, ahdistuneisuus, masentuneisuus, muistiongelmat ja unen häiriöt. Tää on aika jyräävä lista ja onneksi mä törmäsi vähän hienovaraisempaan listaan merkkejä joista omaa liiallista stressaantuneisuutta voi tunnistaa ja tää lista on musta tosi mielenkiintoinen. Laitan tohon kommenttikentään linkin mistä tän löysin.

  1. Stressin ja ylikuormittumisen voi siis huomata myös siitä, että huomaa välttelevänsä vaikeita keskusteluja ja päätösten tekoa, välttely voi liittyä myös tehtävien loppuun tekemiseen, jos ne johtaa lisähommiin.
  2. Stressaantuneena keskittyminen herpaantuu, ehkä vaan tuijottaa tietokoneen ruutua tai tenttikirjaa, energia on lopussa eikä voimaa keskittymiseen oikein tahdo löytyä.
  3. Stressin voi huomata siitä, että on alkanut vältellä vuorovaikutustilanteita, koska ihmisten kohtaaminen vaatii energiaa ja omistautumista.
  4. Tuntuuko siltä, että joudut joka aamu pukemaan jonkun roolin päälle ja esittämään pirteämpää, jaksavampaa, pärjäävämpää?
  5. Viidentenä merkkinä ylistressistä voi olla ärsyyntyminen ja erityisesti sellainen ärsyyntyminen, joka kytkeytyy merkityksettömyyden tunteeseen tai riittämättömyyteen.
  6. Sitten vielä stressistä ja uupumisesta voi kieliä yllättäen se, että tuntuu tylsältä, vaikka aikaisemmin aihe on motivoinut, tylsyys voi muuttua myös pettymykseksi ja kyynistymiseksi ja säännöllisesti tuntuu vain ”Blah”.

Kaikkien näiden kohdalla on siis syytä pysähtyä ja tutkailla tilannetta ja tarkastella itseään ja hommiaan. Nyytin sivuilla on tietoa stressinhallinnasta ja näissä vlogeissa noista keinoistakin myöhemmin lisää.

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Asiantuntijan tietoisku / Astman ABC

Tallenne Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoiskusta. Luennoimassa terveyspsykologian erikoispsykologi Anu Kangasniemi.

Itsetuntokoulu nuorille aikuisille

Itsetunto on tärkeä osa mielenterveyttä, mutta ihmissuhteiden ristiriidat heikentävät itsetuntoa (THL 2024). Tämä itsetuntokoulu vahvistaa...