SUOSTUMUS I Mistä tietää, haluaako toinen panna?
Se, että panettaa, voi tuntua kehossa kuin kihelmöintinä sukuelimissä ja muualla kehossa. Saatat fantasioida asioista, joita haluaisit tehdä jonkun tietyn ihmisen kanssa. Se joku voi olla oma kumppani, etäinen ihastus, vanha tuttavuus tai joku random. Haluja voi herätä myös jostakin omia seksifantasioita kutkuttavasta eroottisesta tilanteesta.
Seksifantasiat tai -unet jostakin henkilöstä eivät aina tarkoita, että haluaisit oikeasti seksiä kyseisen henkilön kanssa. Ne voivat olla vain fantasioita, jotka voivat olla mielessä esimerkiksi runkatessa.
Se, haluatko sinä ja himoitsemasi tyyppi panna, selviää yleensä kysymällä. Vakituisen seksikumppanin kanssa kehittyy usein tapoja viestittää asiasta. Tärkeintä on, että panemisesta löytyy yhteisymmärrys. Uusien ihmisten kanssa asia voi olla hankalampi ja se vaatii rohkeutta, kohteliaisuutta ja tilannetajua. Yllättävät ehdotukset ja vihjailut tai nudepyynnöt tuntuvat helposti limaisilta, ahdistavilta ja loukkaavilta – ne voivat olla myös laitonta seksuaalista häirintää. Ei-toivotut kuvat sukuelimistä ovat aina tällaista.
Suostumus on asia, mikä pitää uusia
Siihen, haluaako panna vai eikö, vaikuttaa monet asiat, kuten ilmapiiri, aikaisemmat kokemukset, hiljaiset ja ääneen lausutut odotukset, vireystila tai päihtymys. Suostumukseen kuuluu muitakin ulottuvuuksia, kuten millaista seksiä tehdään, kuinka kauan sekä ehkäisystä sopiminen. Seksitapa, joka yhden kanssa tuntuu ihanalta, ei välttämättä toimi toisen kanssa. Jos tunnelma ja mieli muuttuu, on kaikilla osapuolilla oikeus painaa jarrua missä tahansa vaiheessa – osittain tai kokonaan. Petipuuhissa osapuolten fiilis voi vaihdella, eikä välttämättä kehity samaa rataa. Ehkäisystä kannattaa jakaa vastuu. Ketään ei saa painostaa olemaan ilman kondomia tai muuta ehkäisyvälinettä, eikä sovittuja ehkäisyvälineitä saa ottaa pois kertomatta siitä kumppanille.
Jos olette etukäteen jutelleet siitä, mistä kukin tykkää ja mistä ei, on pienempi riski, että seksin aikana ylitätte toistenne rajoja. Kommunikaatio on tärkeää myös seksin aikana. Se voi tapahtua eleillä, mutta tärkeintä on oppia sanoittamaan omia toiveita ja varmistamaan toiselta asioita kysymällä. Seksissä voi sopia myös turvasanasta, jolla pelin voi viheltää poikki. Hiljaisuutta ei pidä tulkita myöntymiseksi. Jos kumppani vetäytyy, jähmettyy tai vaikuttaa poissaolevalta, se todennäköisesti tarkoittaa sitä, että hän ei halua jatkaa.
Opi antamaan ja sietämään pakkeja
Onko tämä se henkilö, jonka kanssa haluat seksiä tässä tilanteessa? Tuntuuko siltä, että olette tasapuolisesti messissä, vai liittyykö tilanteeseen painostamista, velvollisuuden tunnetta, tai oletus siitä, miten tilanteen tulisi edetä? Jos epäilet jälkikäteen katuvasi, asiaa on hyvä miettiä vielä kerran. Jos ajatus tuntuu kaikilta osapuolilta ihanalta, vaikka silleen kivalla tavalla jänskättäiskin – senkun panette minkä lystää, laki sallii ja kunto kestää.
Ihmissuhteissa kuin seksitilanteissakin tulee välillä pakit. Niitä on tärkeää oppia antamaan – ja sietämään. Seksiin liittyy edelleen paljon sukupuolittuneita käsityksiä siitä, kenen kuuluisi olla aloitteellinen, kokenut tai aina valmis toimintaan. Nämä sietäisi heittää romukoppaan, sillä ne estävät ihmisiä kertomasta, mitä he oikeasti tahtovat, tai painostavat asioihin, jotka eivät tunnu täysin hyvältä.
Jos itseä kovasti panettaa ja toista ei, se harmittaa – se on oikea tunne. Kannattaa etukäteen miettiä, miten omaa pettymystä voi käsitellä, aiheuttamatta toiselle paineita. Seksin vonkaaminen ei paranna tunnelmaa eikä kummankaan itsekunnioitusta taikka minäkuvaa. Silloin on parempi keksiä jotain muuta tekemistä tai harkita tyylikästä poistumista. Vakkarisuhteessa kannattaa yhdessä jutella siitä, mikä mättää ja tarvittaessa hakea kumppanin kanssa seksuaalineuvontaa.