Siirry sisältöön

Turvataidot - vinkkejä kehotunnekasvatukseen

Julkaistu 05.12.2022 - Väestöliitto
Pohditko lapsen kehotunnekasvatukseen liittyviä asioita? Niin moni muukin! Tähän videosarjaan on koostettu toimintatapoja huoltajia askarruttaviin kehotunnekasvatuksen tilanteisiin. Tässä jaksossa kerrotaan, miten opettaa lapselle turvataitoja.
Natalia Peltokangas - Opinnäytetyön tekijä
Jenni Yrttikoski - Kuvittaja
Nokian kaupungin varhaiskasvatus -
Seinäjoen ammattikorkeakoulu -
Väestöliitto -
Tuottanut Väestöliitto

Mitä kehotunnekasvatus on? osa 3

Pohditko lapsen kehotunnekasvatukseen liittyviä asioita? Niin moni muukin!

Tähän videosarjaan on koostettu toimintatapoja huoltajia askarruttaviin kehotunnekasvatuksen tilanteisiin. Tässä jaksossa kerrotaan, miten opettaa lapselle turvataitoja.

Esimerkki 1. Mikko on alkanut käydä päiväkodissa. Hän kertoo, että eräänä päivänä häneltä on vedetty leikissä housut pois ja kosketeltu peppua.

Kiinnitä huomiota lapsen tunnetilaan ja selvitä, mistä on kyse. Käy asia rauhallisesti läpi lapsen kanssa tekemättä asiasta suurta numeroa. Kysy tarkentavia kysymyksiä, mutta älä johdattele. Kehon toimintoihin liittyvät tutustumisleikit kuuluvat lasten seksuaaliseen kehitykseen ja voi olla, että tässä on ollut kyse sen tyylisestä leikistä. Kerro, että pimppi, pippeli, tissit ja peppu ovat jokaisen ihmisen yksityisaluetta. Se tarkoittaa, että niitä ei ole tapana näyttää kaikille. Toisen ihmisen kehonosia ei saa koskea ilman lupaa. Jos tilanne tulee ilmi vasta jälkikäteen, kannattaa silti keskustella asiasta. Sinun on hyvä keskustella asiasta myös päiväkodissa työntekijöiden kanssa ja heidän kannattaisi jutella asiasta yleisellä tasolla koko lapsiryhmän kanssa. Opeta lapselle turvataitojen 3 tärkeää kohtaa: 1. Sano ei. 2. Poistu tilanteesta. 3. Kerro turvalliselle aikuiselle.

Esimerkki 2. Mikko on äidin ja pikkusiskon kanssa bussissa. Äiti on kumartunut juttelemaan vaunuissa itkevälle siskolle. Mikon viereen istuu mies, joka laittaa käden Mikon jalalle. Kun äiti kääntyy, on mies lähtenyt pois. Mikko on kotona vaisu ja poissaoleva.

Ole kiinnostunut lapsen tunnetilojen muutoksista. Kysy lempeästi, mikä lasta mietityttää tai harmittaako jokin. Tässä tapauksessa Mikko kertoo äidille, että mies on koskettanut häntä, eikä se tuntunut hyvältä. Kiitä lasta siitä, että hän on kertonut tapahtuneesta. Kerro vaarallisista aikuisista mahdollisimman neutraalisti. Älä pelottele lasta. Puhukaa ja pohtikaa yhdessä, ketkä ovat turvallisia aikuisia, joiden kanssa voi jutella. Vastaava tilanne voi tulla kenen tahansa kanssa: toisen lapsen, sisaruksen, ystävän tai jonkun aikuisen kanssa. Kerro lapselle, että kosketuksen ei koskaan tarvitse olla salaista eikä sen pidä tuntua pahalta. Jos joku vaatii kosketusta tai vaatii saada koskettaa lasta, ei vaatimusta tarvitse noudattaa. Kerro lapselle, että hän saa aina sanoa, mitä hän haluaa tai ei halua tehdä. Sano, että aina saa sanoa EI, jos jokin tilanne tai kosketus tuntuu pahalta. Sen jälkeen kannattaa poistua paikalta ja kertoa turvalliselle aikuiselle.

Esimerkki 3. Mikon serkku on tehnyt Mikolle Instagram-tilin ja Mikko selaa mielellään kuvia siellä. Tänään hän on saanut viestin joltain. Mikko avaa viestin ja esiin pomppaa kuva, jossa on tissit. “Miksi joku on lähettänyt sellaisen kuvan”, Mikko ihmettelee. Hetken päästä hän lähtee leikkimään legoilla ja puhelin jää auki sohvalle. Äiti tulee vessasta ja huomaa puhelimen ja kuvan.

Älä suutu tai ole vihainen lapselle. Kysy oliko hän nähnyt jotain, joka on jäänyt mietityttämään. Kerro lapselle, että olit huomannut puhelimessa kuvan tisseistä. Sano, että lapsen kannattaa kertoa aikuiselle, jos joku lähettää sellaisia kuvia. Toisille ihmisille ei saa lähettää nakukuvia. Sano, että ketään ei myöskään saa kuvata ilman lupaa eikä jakaa kuvia. Kerro, että lapsen ei tarvitse eikä kannata lähettää myöskään itsestään kuvia vieraille ihmisille. Myös internetissä pätee ohje: sano EI, lähde pois eli poistu sivustolta ja laitteelta, ja kerro turvalliselle aikuiselle. Sano lapselle, että hänen kannattaa käyttää aina aikuiselle oudot kuvat ja viestit. Lapsen voi opettaa myös ottamaan niistä kuvankaappauksen. Sano, että on tavallista pelästyä tai pelätä joskus jotain kuvaa, videota tai ilkeää puhetta. Se ei ole lapsen syy. Muistuta lasta, että hän voi puhua aikuisille myös tunteista, joita voi digimaailmassa herätä.

Lisää tietoa saat Väestöliitolta Hyvä Kysymys sivustolta otsikolla lapsi ja seksuaalisuus. Sekä vanhemman tietovihkosta: Tutkimustietoa upeaan kehoon. Neuvoja leikki-ikäisen lapsen seksuaalikasvatukseen.

Väestöliitto on tehnyt myös kirjalistan, josta löydät hyviä kehotunnekasvatukseen liittyviä kuvakirjoja lapsille.

Videot on tehnyt opinnäytetyönään Natalia Peltokangas. Kehystetyt kuvat on piirtänyt Jenni Yrttikoski. Yhteistyössä mukana Väestöliitto, Nokian kaupungin varhaiskasvatus ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu.

Mitä kehotunnekasvatus on videosarja:

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Kumppanuusvanhemmuus-chat

Kumppanuusvanhemmuus on suunniteltua ja jaettua vanhemmuutta, jossa vähintään kaksi henkilöä ilman keskinäistä romanttista rakkaussuhdetta...

Perhevapaiden jakaminen ja raha

Vuonna 2022 toteutunut perhevapaauudistus mahdollisti aiempaa joustavamman vanhempainvapaiden jakamisen. Videolla käydään läpi vapaiden ja niiden...

Ruokakasvatus perheessä (selkeällä suomen kielellä ja tekstitettynä)

Marttaliiton asiantuntija Päivi Kaipainen ja Ruokakasvatusyhdistys Ruukun asiantuntija Henriikka Jussila antavat vinkkejä ruokakasvatukseen...