Siirry sisältöön

Voiko huuliherpes tarttua kikkeliin?

Julkaistu 03.12.2019 - Väestöliitto
Huuliherpes voi tarttua penikseen, ja sukuelinherpes voi esiintyä kasvoissa.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Herpes on hyvin yleinen virus, jota on kahta tyyppiä: huuliherpes aiheuttaa infektion yleensä kasvoissa ja sukuelinherpes sukuelimissä ja pakaroissa. Huuliherpes voi tarttua suuseksin välityksellä alapäähän ja niin ikään sukuelinherpes voi tarttua yläpäähän. Tartuttavuus on suurin oireisessa vaiheessa, mutta virus voi tarttua myös silloin, kun oireita ei ole. Jos suuseksissä antavalla osapuolella on kasvoissa herpekseen viittaavia rakkuloita tai vastaanottavalla osapuolella on vastaavasti alapäässä siihen viittaavia rakkuloita tai haavaumia, kannattaa käyttää kondomia tai suuseksisuojaa. Käsiseksissä tulee välttää rakkuloiden koskettamista. Oireisessa vaiheessa voi myös välttää seksikontaktia kokonaan.

Valtaosa aikuisista on joskus saanut huuliherpestartunnan

Huuliherpes on sinällään vaaratonta, mutta sen aiheuttamat haavaumat ja rakkulat voivat toki olla häiritseviä ja kivuliaita. Virus jää elimistöön loppuelämäksi ja voi oireilla aika ajoin. Osalla se ei oireile lainkaan ja siten moni kantaa virus tietämättään. Joka kolmannella tartunnan saaneista on herpesoireita elämänsä aikana ainakin kerran, pienellä osalla jopa kuukausittain. Oireet saattavat uusiutua esimerkiksi vilustumisesta, voimakkaasta auringonpaisteesta tai stressistä.

Huuliherpeksen ensimmäiset oireet ovat yleensä huulien ja suun limakalvojen punoitus, kutina ja pistely. Pari päivää näiden oireiden jälkeen huuleen puhkeaa rakkuloita. Rakkulat ovat aluksi kirkkaita, muuttuvat sitten kellertäviksi ja muutaman päivän päästä vetistäviksi ruviksi. Ruvet irtoavat viikon tai parin kuluessa. Oireita voidaan hoitaa viruslääkkeillä, joita on saatavilla voide- ja tablettimuodossa, ja joita saa apteekista myös ilman reseptiä. Jos huuliherpes pitkittyy, kannattaa kuitenkin mennä lääkäriin.

Huuliherpes siirtyy lähikosketuksessa, esimerkiksi suudellessa. Virus saattaa tarttua myös käyttämällä samaa huulirasvaa tai juomapulloa. Rakkulavaiheessa on tärkeää huolehtia käsihygieniasta, jotta infektiota ei siirretä käsien kautta muihin omiin tai toisten ihmisten limakalvoihin (silmiin tai sukuelimiin).

Sukuelinherpes eli genitaaliherpes esiintyy noin kolmasosalla

Kun herpesvirus ilmaantuu ensimmäisen kerran sukuelimiin, se aiheuttaa ihon ja limakalvojen kihelmöintiä ja kipuakin. Tämän jälkeen syntyy pieniä kirkkaita nesterakkuloita, jotka muutaman päivän jälkeen puhkeavat, alkavat märkiä ja saavat ruven. Haavat voivat sattua, aristaa ja kirvellä. Ensioireet ilmaantuvat yleensä noin viikon kuluttua tartunnasta, mutta osalla ensitartunta on oireeton. Ensimmäisen tulehduksen yhteydessä voi olla myös kuumetta, imusolmukkeiden turpoamista ja päänsärkyä. Suurimmalla osalla oireet uusiutuvat, mutta yleensä lievempänä ja lyhytkestoisempina.

Sukuelinherpestä ei voi testata etukäteen, vaan vasta rakkuloiden ilmaannuttua. Silloin tartunta voidaan todeta näkyvien oireiden perusteella. Epäselvissä tapauksissa voidaan viljelynäyte ottaa tuoreesta rakkulasta pumpulipuikolla. Virus säilyy kehossa koko loppuelämän eikä siihen ole olemassa mitään parantavaa lääkettä. Oireita voidaan lievittää ja rakkuloiden syntyä voidaan estää lääkkeillä. Haavat tulee pitää puhtaina suihkuttelemalla, jotta ne eivät pääse tulehtumaan.

LÄHTEET:

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00217

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00214

https://www.justwearit.fi

https://umo.se

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Viisi askelta tasapainoisempaan työelämään™ -verkkokurssin tukimateriaalipankki

Tervetuloa Viisi askelta -verkkokurssin tukimateriaalipankkiin! Tältä sivulta löydät ohjeita, työkaluja ja materiaaleja, joiden avulla voit...

Miten hallitsen astmaa? Astman omahoidon ABC

Miten hallitsen astmaa? Astman omahoidon ABC -hankkeen luentotallenne 7.3.2024

Miten löytää motivaatio liikkumiseen? Astman omahoidon ABC

Tallenne Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoiskusta. Aiheena Kun liikunta ahdistaa ja hävettää, miten löytää motivaatio...