Siirry sisältöön

Voiks omaa spermaa myydä?

Julkaistu 21.11.2018 - Väestöliitto
Spermapankki ei ole mikä tahansa pankki, vaan paikka, johon tallennetaan miesten sukusoluja, jotta niitä voidaan käyttää myöhemmin hedelmöityshoidossa. Suomessa siemennestettä ei varsinaisesti myydä tai osteta, sillä palkkion tarjoaminen sukusolujen luovuttamisesta on kielletty.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Luovuttajaksi hyväksytyt miehet luovuttavat vapaaehtoisesti siemennestettä ja saavat vaivannäöstään sekä luovutuksesta aiheutuneista kuluista pienen korvauksen. Menettelyn tarkoitus on korostaa, ettei sperman luovuttamisen päällimmäinen syy tulisi olla taloudellinen hyöty, vaan halu auttaa lapsettomuudesta kärsiviä ihmisiä tai pariskuntaa.

Sukusolujen luovuttamisesta säätää Suomessa hedelmöityshoitolaki. Sen mukaan sukusoluja eli siittiöitä tai munasoluja voi luovuttaa vain 18 vuotta täyttänyt henkilö, joka on hyväksytty luovuttajaksi. Terveystarkastuksessa varmistetaan, ettei luovutus aiheuta luovuttajalle terveydellistä vaaraa ja ettei hänellä ole sellaista vakavaa perinnöllistä sairautta tai tarttuvaa tautia, joka voi aiheuttaa vakavan sairauden hedelmöityshoitoa saavalle naiselle tai hoidon tuloksena syntyvälle lapselle. Spermapankkeja ylläpitävillä lapsettomuushoitoklinikoilla saattaa olla tarkemmin rajattuja määräyksiä. Yleensä siemennesteen luovuttajaksi hyväksytään miehiä ikähaarukasta 19–45, joiden siemennesteen laatu täyttää spermapankin edellyttämät vaatimukset. Asiaan vaikuttaa mm. siittiöiden määrä, rakenne ja liikkuvuus eli niiden uimataidot. Siemennesteen tulee kestää pakastusta ja sulattamista, minkä vuoksi sen tulee olla keskimääräistä parempaa laatua. Testauksen jälkeen noin viidesosa luovuttajaehdokkaista hyväksytään, jonka jälkeen spermaa luovutetaan 5-10 kertaa puolen vuoden aikana.

Siemennesteen luovuttajista ylläpidetään luovuttajarekisteriä. Jokaisesta luovuttajasta käytetään henkilöllisyystietojen sijaan tunnusta, minkä lisäksi henkilöstä kerätään taustatietoa kuten ihon, silmien ja hiusten väriä, pituutta ja etnistä alkuperää. Luovutettua siemennestettä saa käyttää hedelmöityshoitoon vain, jos luovuttaja on antanut siihen suostumuksensa. Luovuttajan henkilöllisyys jää siis näin ollen tuntemattomaksi naiselle tai parille, joiden hedelmöityshoitoon siittiöt mahdollisesti käytetään. Henkilöllä, joka on syntynyt tämän hoidon tuloksena, on kuitenkin täysikäisenä oikeus selvittää luovuttajan henkilöllisyys. Vaikka luovuttaja onkin geneettisesti henkilön vanhempi, hänellä ei ole lapsen vanhemmuuteen liittyviä oikeuksia eikä velvollisuuksia.
Siittiöiden luovuttaja voi halutessaan suostua siihen, että hänet voidaan vahvistaa hedelmöityshoidon tuloksena syntyneen lapsen isäksi. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi jos mies haluaa tulla vanhemmaksi yhdessä naispuolisen ystävättären tai naisparin kanssa ja olla läsnä lapsen elämässä.

 

Lähteet

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2006/20061237#L3P13
http://www.vaestoliitto.fi/parisuhde/perhehaaveet/laakarilta/?x4385677=498430

 

SOITA!

Poikien Puhelin on avoinna arkisin kello 13-18 numerossa 0800 94884. Soitot ovat luottamuksellisia ja ilmaisia.

CHATTAA!

Chatimme on auki arkisin kello 13-15. Chat löytyy Poikien Puhelimen verkkosivulta.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Bonusvanhemmuus Chat 27.11.2024

Bonusvanhemmille suunnattu vertaisohjattu keskustelu uusperheellisyyden teemoista, paineista, ratkaisuista ja rakkaudesta.

Bonusvanhemmuus Chat 30.10.2024

Bonusvanhemmille suunnattu vertaisohjattu keskustelu uusperheellisyyden teemoista, paineista, ratkaisuista ja rakkaudesta.

Bonusvanhemmuus Chat 25.9.2024

Bonusvanhemmille suunnattu vertaisohjattu keskustelu uusperheellisyyden teemoista, paineista, ratkaisuista ja rakkaudesta.